top of page
  • Foto van schrijverMiranda Dobbe

Een goed lichtplan, hoe maak je die?

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2023

Voordat ik mijn eigen bedrijf opstartte ben ik bijna twee jaar werkzaam geweest als lichtadviseur bij een lampenwinkel die designverlichting verkocht. Via deze blog neem ik je mee in mijn ervaringen als lichtadviseur, deel ik trends in verlichtingsland én link ik een aantal interieurstijlen aan een verlichtingsmerk.


Deze blog heb ik anders opgezet dan normaal. Ik heb namelijk (voor Instagram) een video opgenomen waarin ik alles vertel, liever alles lezen? Lees dan verder onder deze video!


Waarom werken als lichtadviseur

Naar aanleiding van een stage die ik op het HMC heb mogen lopen ben ik aan de slag gegaan als lichtadviseur. Dit heb ik uiteindelijk bijna 2 jaar mogen doen. Tijdens mijn werk als lichtadviseur heb ik veel gewerkt met design verlichting, daarover later meer. Máár wat mij het meeste opviel, was dat de meeste mensen niet goed wisten waar ze moeten beginnen en waar ze aan moeten denken bij het kiezen van verlichting.


Hoe maak je nu een lichtplan

Het is belangrijk om te beginnen bij de basis. Wat je doet is: je zet de plattegrond van de ruimte op en je tekent de indeling erin. Als je dit hebt staan zie je precies waar je verlichting nodig hebt en kun je gaan beginnen met het intekenen van de lichtpunten. Je tekent met een geel potlood verschillende rondjes op de plek waar je verlichting nodig hebt. Volg hierbij de volgende stappen:

  1. Begin bij de basisverlichting. Bedenk welke verlichting je als eerste aan zet als je een ruimte binnenkomt. Als je bijvoorbeeld de woonkamer binnenkomt, gaat het grote licht boven de zithoek aan. Of als je de slaapkamer binnenkomt gaat als eerste het grote licht aan. De basisverlichting kun je eigenlijk simpelweg herkennen als de centrale contactdoos in het plafond. Op de plek waar de basisverlichting komt, teken je een groot geel rondje, de basisverlichting verlicht immers de hele ruimte. Bij nieuwbouw huizen wordt steeds minder de hoofd contactdoos gebruikt voor de basisverlichting. In plaats daarvan plaatst men spotjes in een verlaagd plafond.

  2. Vervolgens ga je verder met de functionele verlichting. Bedenk waar je extra licht nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Als je bijvoorbeeld je groenten gaat snijden heb je extra verlichting nodig op het aanrecht. Of als je aan het werk bent achter je bureau heb je een extra bureaulamp nodig. Teken hier nu een wat kleiner rondje, denk eraan dat je hiermee het hele aanrecht of bureau verlicht.

  3. Ten slotte ga je kijken waar je nog licht mist. Dit is de sfeerverlichting en zet je vaak pas 's avonds aan. Bij sfeerverlichting kun je denken aan een vloerlamp, een tafellamp of een wandlamp.

  4. Als je de verlichting ingetekend hebt, is het tijd om de armaturen hierbij te gaan zoeken. Vaak geven lampenwinkels in hun menu al aan om wat voor verlichting het gaat en wordt het je makkelijker gemaakt om de juiste verlichting uit te zoeken, máár naast het uitzoeken van de juiste armaturen moet je ook nog letten op de juiste lichtbronnen. Wat voor wattage past er bij het gebruik van de lamp, wil je deze dimmen en hoe wil je deze gaan bedienen? Ook hier zijn de laatste jaren weer veel nieuwe technieken voor ontwikkeld.

  5. Bestellen maar!

Trends in verlichtingsland

Zoals ik al zei zijn er de laatste jaren veel ontwikkelingen in verlichtingsland. Zo zijn de halogeenlichtbronnen vervangen door LED en kan verlichting weer op veel manieren bediend worden, zelfs met je smartphone! Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan heb ik drie trends uitgekozen die je veel zal gaan zien het komende jaar.

Trend 1: Hanglampen met ringen. Deze hebben een ruimtelijke vormgeving en verspreiden de verlichting mooi egaal over de ruimte. Deze hanglampen kun je in een groepje van drie ophangen, maar ook alleen. Dit hangt natuurlijk af van de plek waar je ze gaat ophangen.

Bron: Loftlamp.nl


Trend 2: Decoratieve lichtbronnen. Tegenwoordig zie je niet meer alleen de eenvoudige "peertjes" of bollen, maar ook opvallende lichtbronnen in aparte vormen en kleuren. Calex is een bekende leverancier van deze lichtbronnen.

Bron: Calex


Trend 3: Natuurlijke materialen. Dit is iets wat je overal in het interieur terugvindt en dus ook in de verlichting. Wat je gaat zien is dat ook de armaturen worden gemaakt van materialen zoals hout, bamboe en rotan.

Bron: Secto Design


Design verlichting passend bij interieurstijl

Als lichtadviseur werkte ik vooral met designverlichting. Sommige van deze merken zijn heel goed te linken aan een interieurstijl. Ik zal een aantal voorbeelden noemen!

Interieurstijl scandinavisch: Muuto, Normann Copenhagen en Secto design.

Interieurstijl klassiek: Artemide, Luceplan en Louis Poulsen (klassiek in een nieuw jasje)

Interieurstijl modern: Foscarini en Modular

En zo zijn er nog veel meer interieurstijlen te koppelen aan de verlichtingsmerken.


Dat was hem alweer! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en mocht je aan de slag gaan met het verbeteren van het lichtplan in jouw huis, maar kom je er niet uit of heb je jouw stijl niet voorbij zien komen? Ik help je graag door middel van een lichtadvies aan huis!

bottom of page