top of page
  • Foto van schrijverMiranda Dobbe

Keukeninspiratie en tips

Bijgewerkt op: 17 mei 2021

We zitten al een jaar thuis met z'n allen, de horeca is dicht en zijn dus grotendeels aangewezen op onze eigen kookkunsten. Een fijne keuken is dan ook een must. De keuken moet niet alleen goed passen bij jouw stijl, maar denk hierbij ook aan het gebruiksgemak. Ten slotte deel ik nog een aantal moodboards met je die je kunnen inspireren bij het maken van jouw eigen moodboard.


Verschillende opstellingen

Afhankelijk van de ruimte die je thuis beschikbaar hebt zijn er een aantal bekende opstellingen:

T- opstelling Eiland- opstelling

U- opstelling Hoek- opstelling

G- opstelling Parallel- opstelling

L- opstelling Rechte opstelling

Open opstelling


Gebruiksgemak

Driehoeksverhouding keuken

Bij het kiezen van de juiste opstelling is het gebruiksgemak ook een belangrijk aspect om je mee bezig te houden. Bij het gebruiksgemak kun je denken aan: driehoeksverhouding tussen kookplaat, wasbak en koelkast. Een voorbeeld hiervan zie je hiernaast. Op deze manier kun je gemakkelijk werken en heb je alle benodigdheden binnen handbereik.


Daarnaast is het belangrijk dat je werkhoogte is aangepast aan jouw lichaamslengte. Een normale werkhoogte is ongeveer 90 cm, maar ben je bijvoorbeeld 2 meter dan is een werkhoogte van een meter weer veel beter. Je hebt dan minder snel last van je rug door het constante bukken.

Ook kun je bij gebruiksgemak denken aan je oven die op een goede hoogte zit zodat je er gemakkelijk in kunt kijken terwijl je iets aan het bakken bent.


Keukenapparatuur

Bora afzuigsysteem

De apparatuur voor de keuken ontwikkelt zich voortdurend. Een goed voorbeeld hiervan is de afzuigkap, veel mensen vinden dit lelijk en kiezen daarom voor een kookplaat met afzuigsysteem. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo'n kookplaat, deze is van het merk Bora.


De afgelopen jaren zie je dat de oven en de magnetron samenkomen in een combi- oven, zodat je hier maar één apparaat voor hoeft aan te schaffen. Wil je ondertussen je borden opwarmen? Dan kun je er ook een warmhoudlade voor je borden bij bestellen. Dit geeft het gevoel dat je toch een beetje uit eten bent in je eigen woning.


En nog een populaire ontwikkeling is de Quooker, deze is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. In koud, warm, kokend en bruisend water. Binnen een paar tellen heb je dus al kokend water voor je thee.


Kleur- en materiaalgebruik

Het kleur- en materiaalgebruik, misschien wel het leukste bij het uitkiezen van de keuken. Durf bij het kiezen van kleuren en materialen "out of the box" te denken. Kies bijvoorbeeld niet voor de standaard RVS kraan, maar neem koper of goud als startpunt van jouw kleur- en materialen schema. Hieronder geef ik je wat inspiratie met verschillende metaalkleuren als beginpunt:


RVS/ Chroom

Moodboard kraan Chroom/ wit

Bronnen: S. Mah / LMC


Goud

Moodboard kraan goud

Bronnen: homeyohmy.com / LMC


Koper/ Brons

Moodboard kraan brons/ koper

Bronnen: Mandarin Stone/ abiinteriors.com.au / LMC


Zwart

Moodboard kraan zwart

Bronnen: Mandemakers/ glosswood.com.au / LMC


Hulp nodig bij het maken van een moodboard? Download dan mijn gratis stijlgids, hierin neem ik je mee bij het ontdekken van jouw woonstijl en help ik je bij het maken van een moodboard dat hierbij past.


Ga je aan de slag met een moodboard? Dan ben ik onwijs benieuwd naar het resultaat! Laat het me weten door mij een email te sturen of door mij (@metmiran_interieurdesign) te taggen in je Instagram bericht. Daarnaast zou ik het leuk vinden dat je een reactie achterlaat in de vorm van een like!

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page