top of page
  • Foto van schrijverMiranda Dobbe

Kleurenpsychologie: De invloed van kleur

Elke kleur heeft een andere invloed op jouw gemoedstoestand. Zo zorgt de ene kleur ervoor dat je vrolijk wordt terwijl een andere kleur je juist weer jaloers kan maken.


Welke kleur welke invloed op jou heeft, lees je in deze blog.


Paars

Paars is de tussenweg van blauw en rood. Paars is de kleur van emotie. Paars werkt kalmerend en stimulerend. Daarnaast wordt paars geassocieerd met luxe, intelligentie en magie.


Paars staat voor het extravagantie. Het is een mysterieuze en ongrijpbare kleur. In verschillend licht kan paars er volledig anders uit zien. Een paarse tint kan roodachtig of blauwachtig zijn. Is hij roodachtig dan wordt hij als warmere kleur ervaren, heeft het een blauwe ondertoon dan wordt hij vaak wat koeler.


Paars is een combinatie van warmte en koelte, het is bij uitstek de kleur voor inspiratie en creativiteit.


Paars en lila komen vrij weinig voor in de natuur. Als gevolg hiervan zijn de namen van deze kleuren in de meeste talen identiek aan de namen van de enkele bloemen die een paarse kleur hebben, denk bijvoorbeeld aan Lavendel.


Paars staat voor: melancholiek, luxe, intelligentie, magie, ijdelheid, artistiek, spiritualiteit, verfijning en mysterieus.


Blauw

de kleur blauw wordt door velen gezien als een koele kleur voor je interieur. Blauw is de kleur van de lucht en de zee en wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof en waarheid.


De kleur blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam door het kalmerende effect wat hij heeft. Blauw komt net als alle andere kleuren in meerdere tinten. Wanneer je voor de lichtere tinten kiest is het inderdaad erg koel, maar ga je voor een meer vergrijsde of diepe tint dan geeft het al een veel warmer effect. Combineer het met een mooie bruintint of combineer meerdere stoffen zoals velvet of en het valt als een warme deken om je heen!


Groen

De kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel en onderdrukt honger. Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen ook wel geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Groen is de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en nieuw leven. Het is een positieve kleur met associaties als balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing, vertrouwen, veiligheid en voorspoed. Negatieve associaties met groen zijn verveling, jaloezie en weerstand.


Groen is de kleur van ontwikkeling en staat voor leven, balans en harmonie.

Een groene ruimte geeft rust en ontspanning en verlicht nervositeit en angst.

De kleur geeft de ruimte harmonie, balans en evenwicht. Zeer geschikt dus voor in de slaapkamer!🛏


De kleur groen kent veel variatie in tinten. Een korte opsomming: pistache, olijfgroen, mint, mos of salie.


Geel

Geel, een kleur waar je alleen al vrolijk van wordt als je ernaar kijkt. Vooral in het voorjaar zie je geel weer veel voorbij komen, denk bijvoorbeeld aan Narcissen máár ook aan de zon die zich steeds vaker laat zien!


Een kleur die staat voor optimisme, logica en warmte. Het is goed voor je concentratie en je krijgt er inspiratie van. De kleur geel zorgt voor een frisse en open uitstraling én heeft sterke effecten op onze stemming en emoties. De kleur geel maakt ons gelukkiger dan bijvoorbeeld groen.


Ben jij Extravert, maar op gecontroleerde wijze én ben je overtuigend? Dan is geel een kleur die goed bij jou past. Deze kleur kan zowel positief als negatieve effecten hebben:

Positief: Levenslust, Plezier, Geluk & Zelfvertrouwen

Negatief: Irritatie, Angst, Overprikkeling & Nervositeit


Oranje

Oranje is de kleur van sinaasappels en mandarijnen, verkeerslichten en opblaasboten. Het wordt geassocieerd met herfst, vuur en de aarde. Het is een warme kleur dat je in beweging zet en maken je enigszins extravert. Het is een vrolijke en energieke kleur.


Toch is oranje hoofdzakelijk een mengeling tussen rood en geel, en dat is wat betreft de kleurenpsychologie niet anders. De betekenis van oranje komt dan ook overeen met een combinatie van de eigenschappen van rood en geel, en is zowel vrolijk zoals geel en onstuimig zoals rood.


Oranje is een warme, vrolijke kleur vol vitale energie die aanzet tot positief denken en is verbonden met de levenskracht. Oranje zet bovendien aan tot creativiteit en een goed humeur. Het werkt stimulerend en verdrijft stress en depressie. Oranje zou zelfs het immuniteitssysteem versterken en de spijsvertering verbeteren.


Oranje is als energieke en stimulerende verfkleur ideaal voor tienerkamers waar jonge mensen barsten van energie. Wil je in de leefruimte oranje gebruiken, dan kies je best voor een zachtere of roestkleurige oranjetint. Oranje is tevens een ideale kleur om de keuken of eetkamer mee te verven, gezien oranje in de keuken zorgt voor de nodige energie om te koken en in de eetkamer de eetlust opwekt.


Positieve eigenschappen van oranje: Warm, vriendelijk, speelsheid en uitdagend.

Ongunstige eigenschappen van oranje: Goedkoop, Kinderlijk.

Voorbeeldtinten van deze kleur zijn: Pompoen, Terracotta warrior en Fresh fruit.


Rood

De betekenis van rood is niet in de hele wereld hetzelfde. In Europa staat rood vaak symbool voor gevaar (vuur, bloed en oorlog), maar ook voor passie, energie, vastberadenheid, verlangen liefde en kracht. Terwijl in China rood juist het symbool voor geluk en fortuin is.


Rood is een emotioneel intense kleur. Het verhoogt de stofwisseling, verhoogt de ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk. Het is een zichtbare kleur en daarom wordt het gebruikt voor stopborden, stoplichten en brandblussers. Rood wordt ook gebruikt om moed aan te geven. Daarom is rood ook in veel nationale vlaggen terug te vinden.


Positieve eigenschappen: Warmte, Opwinding, Enthousiasme en Kracht.

Negatieve eigenschappen: Agressief, Dominant en Ongeduldig.


Bruin

Bruin staat voor aardsheid, compleetheid, nobelheid, stabiliteit en rust, warmte en geborgenheid, eenvoud en bescheidenheid. Bruin kan de eetlust bevorderen, heeft een genezend effect en symboliseert eerlijkheid, vriendelijkheid en betrouwbaarheid.


Bruin is wijs en bevordert geduld vanuit een besef van continuïteit. De kleur geeft een gevoel van ruimte en groei. Het is een kalmerende en ontspannende kleur die barrières doorbreekt.


Bruin zorgt voor een zachte en warme sfeer. Bruin is de kleur van hout, aarde, zand en rotsen. Bruin verveelt nooit omdat het een tijdloze en neutrale kleur is en prachtig harmonieert met andere kleuren. Het is dus een praktische kleur.


Positieve eigenschappen: Praktisch, standvastig, warmte, gezelligheid, veiligheid, betrouwbaarheid, stabiel.

Negatieve eigenschappen: Een teveel aan bruin maakt somber en depressief, saai, oubollig, duf en koppig.


Voorbeelden van bruintinten zijn koffiekleur, wengé, walnoot, kastanjebruin, mushroom etc.


Roze

De kleur roze is een overwegend vrouwelijke kleur, die zowel speels als passioneel wordt gezien. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. Het is de kleur van zorgzaamheid of medeleven. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig. Passionele associaties zijn liefde, drama en spannend. Vanwege deze beide kanten van de kleur, wordt hij vaak gebruikt in relatie tot de liefde.


De eigenschappen van roze:

Positief: Vrolijk, Energie, Koestering en Kalmerend

Ongunstig: Zwak, Hulpeloos, Behoeftig en Kinderlijk


De kleur wordt vaak gebruikt om het onderwerp liefde aan te duiden. Er zijn vele tinten roze te omschrijven: babyroze, poederroze, parelmoerroze, vergrijsd roze, lilaroze, paarsroze, fuchsiaroze, hardroze of neonroze


Roze is erg populair voor de romantische slaapkamer, de babykamer en de echte prinsessenkamer of meisjeskamer maar kan ook prima in een wat fellere kleur in een hippe werkkamer of woonkamer. Ook in de keuken is roze goed te gebruiken, met name in combinatie met beton, goud, glas en terrazzo. Met roze voeg je in koele ruimtes warmte toe aan je interieur.


Zwart

Zwart is stijlvol en risicoloos, het is de kleur van negatieve gevoelens en rouwen en leegte. Terwijl zwart in het interieur juist getuigt van luxe en elegantie.


Zwart absorbeert het licht en is goed om te gebruiken als accentkleur, maar een overvloed ervan verkleint de ruimte. In het interieur zie je zwart bijvoorbeeld vaak terug in kozijnen, roomdividers en als tafelpoten.


Positieve eigenschappen: Stijlvol, Elegant, Autoriteit, Degelijk, Modern.

Ongunstige eigenschappen: Bedreiging, Angst, Verstikking, Afstandelijk.


Wit

In tegenstelling tot Zwart wordt wit geassocieerd met licht en kalmte.

Wit staat voor een balans en neutraliteit, gebruik wit dus voor een evenwichtige uitstraling.


Wit vertegenwoordigd eigenlijk de afwezigheid van kleur, het is een neutrale "kleur" en past overal bij. Ik zeg "kleur" want wit is de combinatie van alle kleuren van licht.


In jouw woning zorgt wit voor een optimale weerkaatsing van het licht en maakt de ruimte groter. Wanneer het eenzijdig wordt gebruikt, wordt het afstandelijk en koel. Kies er daarom voor om er een warme tint zoals een mooie bruintint tegenover te zetten. Wit reflecteert licht en biedt ruimte en rust.


Positieve eigenschappen: Vrede, Rust, Helderheid, Perfectie, Zuiverheid.

Ongunstige eigenschappen: Wit kent eigenlijk geen negatieve eigenschappen, het staat tegenover zwart en elimineert het kwaad.


Grijs

Grijs is de kleur van zwart en wit, het is een tijdloze kleur en is altijd op zoek naar balans. Het roept weinig tot geen emoties op en kan daarom gemakkelijk gecombineerd worden met andere kleuren.


Grijs is gemakkelijk te mengen met andere tinten, voeg bijvoorbeeld wat meer zwart toe en je krijgt een Antraciet. Deze grijs is net van zwart af en zie je tegenwoordig veel vaker terug in interieurs. Antraciet is in combinatie met een andere kleur vaak krachtiger, omdat er daardoor meer contrast is.


De kleur grijs is de kleur van het nog onbewuste en ongedefinieerde (grijs gebied). Het is een solide en conservatieve kleur die symbool staat voor de ouderdom, verdriet en saaiheid. Ook is grijs de kleur die het meest geassocieerd wordt met onzekerheid.


Positieve eigenschappen: Tijdloos, Organisatie, Strak, Neutraal

Ongunstige eigenschappen: Verborgen, Saai, Onverschillig, OnzekerheidBen je benieuwd welke moodboards ik bij de bovenstaande kleuren gemaakt heb? Bekijk dan de gids op mijn Instagram!

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page