top of page
  • Foto van schrijverMiranda Dobbe

Waar je allemaal op moet letten bij jouw nieuwbouwhuis in aanbouw

Een nieuwbouwhuis gekocht? Super leuk, maar ook heel spannend! Bij een nieuwbouwhuis kun je bijna alles nog aanpassen en naar eigen smaak indelen. Maar er komt ook veel bij kijken. In deze blog neem ik je mee in 8 onderdelen waar je zeker nog extra aandacht aan moet geven bij jouw nieuwbouwhuis.

1. Zorg dat jij duidelijk hebt wat je woonwensen zijn, voordat je nieuwbouw gaat kopen

Een nieuwbouwwoning kopen is voor veel mensen een droom, maar wordt je daar wel gelukkig van? Past het bij jouw woonwensen? Zorg daarom dat je inzichtelijk hebt wat jouw wensen en eisen zijn ten aanzien van jouw droomwoning.

Welke locatie spreekt jou aan? Wat heeft de buurt van jouw droomwoning te bieden? Wat is de prijs die je ervoor wilt betalen? Blijkt uit jouw wensenlijst dat een nieuwbouwwoning het beste bij je past, dan kun je gaan informeren bij makelaars of online zoeken naar nieuwbouwprojecten. Op deze manier kun je alvast een selectie maken van woningen die aansluiten bij jouw wensen.


2. Zorg dat je inzicht hebt in jouw budget

Inzicht hebben in jouw budget geldt natuurlijk niet alleen voor het kopen van een nieuwbouwwoning, ook als je op zoek gaat naar een bestaande woning is het handig om te weten wat jouw budget is en wat je eventueel kunt lenen.

Zo weet je op voorhand al of je een woning wel of niet kunt betalen en of je er nog iets aan kunt verbouwen.


Ik heb een aantal kosten voor je op een rijtje gezet:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur;

  • Bereidstellingsprovisie;

  • Aanvragen NHG;

  • Rente en kosten overbruggingskrediet;

  • Notariskosten hypotheekakte;

  • Hypotheekrente tijdens de bouw;

  • Meerwerk;

  • Bouwrente;

  • Boeterente;

  • Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating.

  • Inbegrepen bij de koop-/aanneemsom: notariskosten van de eigendomsoverdracht en de btw.


3. Meer en minderwerk

Een groot voordeel van een nieuwbouwhuis is dat je hem volledig naar eigen smaak kunt inrichten. Hiervoor heb je vaak meer of minderwerk. Minderwerk is alleen maar heel fijn, je kunt bijvoorbeeld de keuken uit het werk laten en deze zelf voor je rekening nemen.


Meerwerk daarentegen, kan snel oplopen; een extra stopcontact daar; het verplaatsen van een afvoer of een uitbouw. Soms vergis je je in de kosten hiervan. Laat je daarom goed informeren voordat je dit laat doen.


Naast meer en minderwerk heb je bij een nieuwbouwwoning ook te maken met dubbele woonlasten. In de tijd dat de woning gebouwd wordt, betaal je namelijk voor je huidige én je nieuwe woning.


4. Kosten van een nieuwbouwhuis vs. kosten van een bestaande woning

Een nieuwbouwhuis is over het algemeen de eerste jaren goedkoper. Hij is namelijk goed geïsoleerd, je zit niet meer aangesloten op het gas en je hebt weinig onderhoudskosten.


Wel wordt een nieuwbouwhuis altijd kaal opgeleverd. Dit betekend dat elke muur voorzien moet worden van verf, de vloer moet nog gelegd worden en de tuin is nog een zandvlakte.


Bij een bestaande woning daarentegen, hoef je niet alles tegelijkertijd aan te pakken en kun je het ook stap voor stap gaan doen. Hierdoor kun je de kosten spreiden en het alsnog volledig naar eigen wens invullen.


5. Stopcontacten en lichtpunten.

Zoals ik eerder al aangaf, heb je in veel dingen de vrije hand. Zo ook in de stopcontacten en lichtpunten.

Misschien mis je in je huidige woning wel ergens een stopcontact of een lichtpunt boven de tafel. Ik raad je daarom aan om in elke hoek voldoende stopcontacten toe te voegen.

Of heb je bijvoorbeeld een apparatenwand in je keuken, zorg dan dat je minstens 4 stopcontacten daar hebt (koelkast, magnetron, oven, koffiezetapparaat.) Ook boven je werkblad voor bijvoorbeeld een blender.

Voor lichtpunten worden vaak de standaard lichtpunten meegenomen, bijvoorbeeld boven de eethoek, zithoek of in de keuken. Maar heb je er al bij stilgestaan dat dit ook het moment is dat je bijvoorbeeld een lichtpunt in de wand kunt laten frezen? Zo kun je een mooie up-down wandlamp ophangen én brengt het meteen sfeer.


6. Lichtinval

Lichtinval is overal anders. Je kunt van te voren al een keuze maken voor muurkleuren en behang. Maar sta erbij stil dat deze kleuren in jouw nieuwe woning heel anders kunnen overkomen. Wacht daarom met het maken van een definitieve keuze en neem je kleurstalen mee naar een kijkdag op de bouw. Dan heb je al een veel beter inzicht!


7. Neem een professional mee bij de oplevering

Zorg ervoor dat je bij de oplevering áltijd een professional bij je hebt en bekijk samen of de bouwkundige zaken en het meer/minderwerk naar opdracht is uitgevoerd. Onder bouwkundige zaken vallen bijvoorbeeld lekkages, beschadigingen of vergeten kitranden.


8. Geen voorbeeld

Bij een nieuwbouwwoning is er geen voorbeeld van hoe het huis er uit zal gaan zien. Je moet daarom goed kunnen visualiseren door middel van de meegeleverde bouwtekeningen en verdere informatie van de bouwer.


Je gaat dus van start vanuit een leeg canvas. Waardoor het misschien lastiger is om in te schatten hoe groot de ruimte is en hoe de meegekregen bouwtekeningen aan uitpakken.

Vindt je het lastiger om te visualiseren hoe jouw woning eruit zal gaan zien en welke ruimte je in mag gaan richten? Schakel dan de hulp in van een interieuradviseur!


Daar ben ik voor! Ik ben er niet alleen voor het bepalen van de muurkleuren en de meubels. Ook help ik jou graag om de juiste plek voor de elektra en verlichting te bepalen.

Of vindt je het lastig te visualiseren? Dan kan ik aan de slag gaan met het maken van 3D tekeningen en wandaanzichten😍 Ik heb meerdere interieurpakketten samengesteld om jou zo goed mogelijk te helpen bij de voorbereiding bij het realiseren van jouw droominterieur. Liever geen heel pakket, maar alleen een aantal onderdelen waar je moeite mee hebt? Ook dat kan! Dan maak ik voor jou een offerte en plan op maat.


Meer informatie? Bekijk dan de pakketten op mijn website of neem contact met mij op via

info@metmiraninterieurdesign.nl of bel 06 25295893

Comments


bottom of page